top of page

Κολοσσαίο

Επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας χωρητικότητας 50.000 θεατών. Μόλις περάσεις την είσοδο θα αισθανθείς σαν να περνάς τη μηχανή του χρόνου. Πάρε μια γεύση από τον τρόπο που παρουσίαζαν οι Ρωμαίοι τα φαντασμαγορικά – και απάνθρωπα βέβαια – θεάματά τους, αλλά και την βεβήλωση του μνημείου από τους Χριστιανούς για την κατασκευή του Ναού του Αγίου Πέτρου. Απέναντι από το Κολοσσαίο, στη βόρεια πλευρά, βρίσκεται η Αψίδα του Κωνσταντίνου, αφιέρωμα στη νίκη που πέτυχε ο Κωνσταντίνος επί του Τραϊανού. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται ο Παλατινός Λόφος. Ήταν ο τόπος ίδρυσης της πόλης και το μέρος όπου ανατράφηκαν ο Ρωμύλος και ο Ρώμος. Επιπλέον υπήρξε περιοχή όπου κατοικούσαν ο ρήτορας Κικέρωνας, ο λυρικός ποιητής Κάτουλλος και ο αυτοκράτορας Αύγουστος (στον Οίκο της Λυβίας). Εδώ βρίσκονται επίσης ο Οίκος των Φλαβίων (μία οβάλ κρήνη), ο Οίκος της Λιβίας (σώζονται τοιχογραφίες) και ο Ναός της Κυβέλης (κέντρο λατρείας της γονιμότητας

Αξιοθέατα

Το Πάνθεον

Ναός αφιερωμένος στους Θεούς της Αρχαίας Ρώμης, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας. Η ενέργεια του ξεχωριστού τρούλου είναι πολύ έντονη ακόμη και σήμερα και παρά τις παρεμβάσεις των καθολικών στο εσωτερικό του. Το κέντρο των δραστηριοτήτων της πόλης την εποχή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Είναι εντυπωσιακός ο όγκος των αρχαίων που βρίσκεται περιμετρικά της διαδρομής μέσα από τη Ρωμαϊκά Αγορά. Εκεί βρίσκεται η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου.

Το μπαρόκ συντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι

Εκεί που περπατάς στα στενάκια της πόλης ξεπροβάλει μπροστά σου σαν… όαση! Είναι εντυπωσιακή και ίσως το πιο διάσημο συντριβάνι στον κόσμο. Ρίξε ένα κέρμα και ζήσε κι εσύ τη δική σου ιστορία σαν Μοντέρνα Σταχτοπούτα. Είναι το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ο Πύργος της Πίζας

O Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας είναι το ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο, του καθεδρικού ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζας. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας  μετά τον Καθεδρικό ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο, ενώ δίπλα βρίσκεται και το Κοιμητήριο. Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως παρατηρητήριο και ως καμπαναριό. Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου του 1173 υπό τα σχέδια των αρχιτεκτόνων Ραϊνάλντο και Μπονάνο Πισάνο. Πέντε χρόνια αργότερα και ενώ ήταν υπό ανέγερση ο τρίτος όροφος υπέρ του Ισογείου (που και αυτός περιλαμβάνει δύο εσωτερικούς ορόφους) άρχισε να υποχωρεί το έδαφος προκαλώντας κλίση προς τη νότια πλευρά. Παρά ταύτα το 1275 συνεχίστηκαν οι εργασίες με πολύ αργό ρυθμό όπου και το όλο οικοδόμημα ολοκληρώθηκε ένα αιώνα μετά, το 1372. Κανείς δεν πίστευε πως αυτό το οικοδόμημα θα σωζόταν. Κι όμως σώθηκε. Έτσι η πόλη της Πίζας έγινε διάσημη και ξακουστή σ'όλο τον κόσμο με τον Πύργο αυτό σαν σήμα αναγνώρισης.Ο Πύργος της Πίζας έχει ύψος 56 μ. και διάμετρο 15,50 μ. με 297 βαθμίδες. Ο διάκοσμός του περιλαμβάνει 207 κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, από λευκό μάρμαρο και ψαμμίτη, που περιβάλλουν όλους τους αίθριους δακτυλίους, επτά τον αριθμό, μέχρι το υπερώο όπου και το μικρότερο σε διάμετρο καμπαναριό, χωρίς επιπρόσθετη κορυφή όπου και φέρονται επτά καμπάνες. Η κλίση του φθάνει τις 5,5 μοίρες που σημαίνει ότι η κορυφή του κατακόρυφου άξονά του έχει μετακινηθεί οριζόντια περίπου τα τέσσερα μέτρα.

bottom of page